9 JULY 2013

WESTERN BALKAN COMMITTEE » CHAMBER EVENTS » 9 JULY 2013

 

Business climate in Montenegro – economic forum

 

On July 9, 2013, an economic forum “Business climate in Montenegro – economic forum” was organized by Western Balkan Committee (WBC) of the Hungarian Chamber of Commerce and Industry (HCCI) with 50 participants with the cooperation of the Prime Minister’s Office (PMO) and the Embassy of Montenegro.

Presenters were:

  • Mr. Levente Szikora, Head of Unit, PMO, had a detailed presentation regarding the “Southern Opening strategy” of Hungary;
  • HE. Mr. Mirsad Bibovic, Ambassador of Montenegro to Hungary, presented the main statistics of trade relations, taxation system, areas of investmentsabout Montenegro. He also indicated the special sectors of investment – metal, wood, oil, tourism, agriculture and renewable energy;
  • Mr. Ervin Szél, foreign trade diplomat, presented the main achievements and results of trading between the two countries;
  • Mr. Viktor Nagy, deputy managing director of EXIM Bank, shared information about the Bank’s financial instruments for trade and expert support;
  • Mr. ÁrpádAmberger, president of GlobomaxZrt, shared his experience regarding Szabadka and Kotor.
  • Mr. Attila Galambos, president of the WBC of HCCI presented WBC’s programmes in 2013.

 

 

Üzleti környezet Montenegróban – gazdasági fórum

 

2013. július 9-én „Üzleti környezet Montenegróban” címmel gazdasági fórumra került sor Budapesten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-balkáni Tagozata szervezésében.

Az esemény a nyugat-balkáni országokat bemutató rendezvénysorozat másodiktagjaként, a Montenegrói Nagykövetséggel együttműködve valósult meg. Köszöntőt mondott Szikora Levente, a Miniszterelnökség Befektetési Főosztályának vezetője megemlítve a „Keleti Nyitás” stratégiát, illetve a két ország gazdasági együttműködésének legfontosabb területeit.

Mirsad Bibovic Montenegró magyarországi nagykövete az ország gazdaságának általános bemutatását követően a kedvező befektetési környezetről, az adózási rendszerről, valamint a befektetések szempontjából perspektivikus ágazatokról beszélt, kiemelve a fém-, a fa-, az olajipart, a turizmust, a mezőgazdaságot és a megújuló energiákat.

Szél Ervin, külgazdasági szakdiplomata Montenegró és Magyarország kapcsolatának vonatkozásában megemlítette a két ország közti stratégiai együttműködési megállapodást, melyet a két miniszterelnök 2012 júniusában írt alá, és beszélt a Podgoricában megrendezett 3. GVB ülésről. Elmondta továbbá, hogy az elmúlt években dinamikusan nőtt a magyar tőkekihelyezés mértéke Montenegró irányába: az OTP, a Magyar Telekom és a Hunguest Hotels is jelen van a montenegrói piacon. Bár Montenegró kis ország, ideális kiinduló bázis a nyugat-balkáni piacra jutáshoz.

Dr. Nagy Viktor, az Eximbank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az Eximbanknak és a MEHIB-nek közös vezetése van 2012 júniusa óta, és hogy a hatékonyabb ügyintézés érdekében egységes ügy- és ügyfélkezelés került bevezetésre. 2013-ban jelentősen megerősödött költségvetési keretük, és az új szolgáltatások kapcsán megemlítette, hogy az exportügyletek mellett 2013-tól az exportőröket és beszállítóikat is finanszírozhatják. Ezt követően a bank exportfinanszírozási és biztosítási termékeinek részletes bemutatására került sor.

Amberger Árpád, a Globomax Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Termék Nagydíjas Mikrovoks rendszert mutatta be, illetve szabadkai és kotori üzleti tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

A rendezvény végén Galambos Attila a Tagozat 2013. évi programjairól tájékoztatta a jelenlevőket.