26-30 NOVEMBER 2012

WESTERN BALKAN COMMITTEE » CHAMBER EVENTS » 26-30 NOVEMBER 2012

 

Részvétel az ITF-en, látogatás az albán és a macedón kamaráknál

 

2012. november 26-30. között került megrendezésre Albánia legnagyobb nemzetközi gazdasági rendezvénye, a 19. Tiranai Nemzetközi Vásár (ITF), melyen az MKIK Nyugat-balkáni Tagozata önálló standdal képviselte tagjait.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal támogatásával 16 magyar cég volt jelen a kiállításon, a MKIK Nyugat-balkáni Tagozata és a Dél-Európai Kereskedelemfejlesztési és Innovációs Klaszter által pedig további hét cég képviseltette magát. A tagozati tagok közül a Bestof Kft., a Globomax Zrt., a Diagon Kft. és a Herczeg és Társa Kft. küldtek tájékoztató anyagokat, amelyek nagy érdeklődésre tartottak számot a vásárlátogatók körében.

A hazai cégek mellett Magyarországon kívül, Németország, Olaszország, Horvátország, Szerbia, Görögország, Macedónia, Koszovó, Svájc, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Kína és Montenegró vállalkozói mutatták be termékeiket és szolgáltatásaikat.

A vásár sikeréhez és látogatottságához nagyban hozzájárult, hogy Albánia november 28-án ünnepelte függetlenségének 100. évfordulóját. A nagyszabású ünnepi rendezvények Tirana főterén, közvetlenül a vásár helyszíne mellett zajlottak.

A vásár hivatalos megnyitását követően, a magyar standot kíséretével meglátogatta Sali Berisha albán államfő. Megköszönte a magyar cégeknek a részvételt, kiemelve a kiállításon belül kiemelkedően látványos magyar stand Albánia nemzeti ünnepéhez méltó kivitelezését és sok sikert kívánt a magyar vállalkozók munkájához.

A kiutazás során a Tagozat elnöke, Galambos Attila és a Tagozat titkára, Tepes Anna egyéb fontos találkozókon is részt vettek. 2012. november 26-án látogatást tettek Nikolin Jaka úrnál, az Albán Kereskedelmi és Iparkamara elnökénél. A megbeszélésen, amelyen jelen volt Albana Laknori jogi és nemzetközi igazgatóasszony is, az együttműködési lehetőségekről, a közvetlen kapcsolat és információ-csere szükségességéről, illetve egy együttműködési megállapodás aláírásáról egyeztettek a felek. Jaka elnök úr külön kiemelte az IPA projektekhez kapcsolódó magyar tapasztalatok átadásának szükségességét. Galambos Attila válaszában jelezte, hogy az NFÜ-vel valamint a Külügyminisztériummal kialakított együttműködés alapján hamarosan várható az említett szervezetek képviselőiből álló delegáció tiranai utazása is.

A kiállítás során Tepes Anna megbeszélést folytatott Szél Ervin külgazdasági szakdiplomatával valamint Sólyom Zoltán úrral, a tiranai Magyar Nagykövetség tanácsosával.

A HITA jelen lévő képviselőjével a jövő évben a Tagozathoz tartozó országokban rendezendő közös megjelenési lehetőségekről egyeztettek a felek.

2012. november 28-án Galambos Attila a Macedón Gazdasági Kamara nemzetközi igazgatójával, Irena Mojsovska asszonnyal valamint Vlatko Stojanovski úrral találkozott Skopje-ban, melynek során a korábban előkészített együttműködési megállapodás aláírásának lehetséges időpontját és az együttműködés területeit vitatták meg. A felek előzetesen a jövő év első negyedévét jelölték meg, kiemelve az aláíráshoz kapcsolódó üzletember-találkozó megszervezésének fontosságát. A megbeszélésen jelen volt Bencze József, Magyarország nagykövete is, aki eddig is sokat tett az együttműködés létrejöttéért.

Galambos Attila megbeszélést folytatott továbbá a Macedón Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatójával, Mitko Aleksov úrral valamint Violeta Angelovska ügyvezető igazgatóhelyettes asszonnyal az intézményes kapcsolatok felvételéről. A Macedón Kereskedelmi Kamara kész együttműködési megállapodást aláírni az MKIK-val.

2012. november 29-én Galambos Attila prof. Dr. Tokli Thomaj, albán mezőgazdasági miniszter-helyettessel a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari áruk albán piacon történő elhelyezéséről valamint az együttműködés lehetséges irányairól folytatott tárgyalást.

 

Galambos úr az alábbi tagvállalatok ügyében folytatott tárgyalásokat:

 

Partner: Sky Master Projekt Holding 

Téma: különböző albániai IT programokban történő közös fellépés

Érintett cég: A megbeszélés célja az Enterprise Communications bevonása

A tárgyalást dr. Ágoston László, a Horton 2000 Kft. tanácsadója szervezte.

 

Partner:ITF Projekt Ltd. ,

Téma: autópálya, vasúti projektek tervezése, kivitelezése,

Érintett tagok: TEN-T Zrt.,Swietelksky Vasúttechnika Kft., CÉH Zrt.

 

Partner:Mabetex (Koszovó)

Téma: magyarországi logisztikai bázis és cargo szolgáltatás igénybevétele

Érintett tag: XANGA Group

 

Partner: M-Technologie (Koszovó)

Téma: magyarországi magasépítési beruházásokban való részvétel,

Érintett tag: Swietelsky Vasúttechnika Kft.

 

Partner: Newco IMK PipeFactory(Koszovó)

Téma: képviseleti szerződés előkészítése,magyar,albán, szerb beruházásokban történő részvétel

Érintett tag: MOL, CTEU