24-26 SEPTEMBER 2013

WESTERN BALKAN COMMITTEE » CHAMBER EVENTS » 24-26 SEPTEMBER 2013

 

Üzleti delegáció Montenegróba

 

Galambos Attila, a Nyugat-balkáni Tagozat elnökének vezetésével 2013. szeptember 24-26. között 13 fős üzleti delegáció látogatott Montenegróba, a Budvai Nemzetközi Vásárra.

A kiutazás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-balkáni Tagozata és a Mac-Line Kft. közös szervezésében valósult meg.

Szeptember 24-én a magyar delegáció tagjai üzleti vacsorán vettek részt, ahol a Magyar Nagykövetség munkatársaival, és a vásáron résztvevő magyar kiállítókkal folytattak megbeszélést.

Szeptember 25-én a Budvai Nemzetközi Vásár ünnepélyes megnyitóját követően a résztvevők a vásárt tekintették meg, délután pedig egy Montenegrót bemutató üzleti fórumon vettek részt, melyet az MKIK Nyugat-balkáni Tagozata szervezett a montenegrói Magyar Nagykövetség bevonásával.  

A fórumon köszöntőt mondott Pósa Krisztián, montenegrói magyar nagykövet valamint Galambos Attila, a Nyugat-balkáni Tagozat elnöke. Nagykövet úr hangsúlyozta, hogy Magyarország Montenegróban kiemelkedő beruházó, és a cél az, hogy ez a tendencia folytatódjon.

A Montenegrói Gazdasági Kamara képviseletében Mladen Perazic úr az ország gazdaságáról tartott tájékoztatót. Montenegró általános földrajzi jellemzőinek bemutatását követően beszélt az ország európai és atlanti integrációjáról, a fejlesztési prioritásokról (turizmus, mezőgazdaság, energiaipar), makroökonómiai mutatókról és a kereskedelmi forgalom alakulásáról. Montenegróban 88 országból vannak jelen befektetők, melyből Magyarország a 3. legfontosabb (8%). A közvetlen külföldi tőkebefektetések szempontjából a turizmus, az ipar és a pénzügyi szektor a legjelentősebbek. Az adórendszer kapcsán megemlítette a 19%-os ÁFÁ-t (ill. a 7%-os alacsonyabb kulcsot), a 9%-os társasági adót és a 15%-os SZJA-t valamint az elmaradottabb régiókban működő vállalkozások adókedvezményeit. A montenegrói befektetési környezet előnyei közül a politikai és a gazdasági stabilitást, az egyszerű cégalapítást, az ingyenes átutalást, az EUR-t, mint hivatalos fizetőeszközt, valamint a kedvező adózási rendszert emelte ki.

Drazen Vlaovic, a Montenegrói Befektetési Ügynökség (MIPA) képviselője az ország befektetési környezetét mutatta be. A MIPA feladata a külföldi befektetők támogatása, a befektetések útjában álló bürokratikus akadályok elhárítása, illetve statisztikai adatszolgáltatás a kormány felé. A régión belül Montenegróban volt a legmagasabb az egy főre eső külföldi tőkebefektetés értéke (2007-2008-ban), illetve itt a legalacsonyabb a munkanélküliség és az infláció. Magánkézben van a telekommunikáció, a bankok, a tőkepiac, a mezőgazdaság, a szolgáltatóipar, az olajimport és forgalmazás, nagyrészt magánkézben van a turizmus és az ipar. Montenegró a Világbank Doing Business rangsorában 185 országból az 51. helyen szerepel. A legjelentősebb befektető országok Norvégia, Oroszország és Magyarország. A gazdasági és pénzügyi válságot megelőzően a külföldi közvetlen tőkebefektetések folyamatosan nőttek, jelenleg azonban csökkenő tendenciát mutatnak. Előadása végén Vlaovic úr az energiaipari lehetőségekről (olaj és gázkitermelés), és a kiírt tenderekről tájékoztatta a résztvevőket.

Andrej Nedovic, az Azmont Investments nevű cég képviselője a cég montenegrói projektjéről tartott előadást. A cég az azeri SOCAR olajtársaság montenegrói leányvállalata, mely Európa első One & Only luxus üdülőközpontját építi meg a Kotori-öbölben, Kumborban. A korábban katonai célokat szolgáló 24 ha-os területen szálloda, kikötő, konferenciaközpont, luxusfürdő, éttermek, bárok, üzletek épülnek fel.

A fórumot Szél Ervin, a montenegrói Magyar Nagykövetség külgazdasági szakdiplomatájának előadása zárta, aki a magyar-montenegrói gazdasági kapcsolatokról tartott előadást, melyben kiemelte, hogy magyar részről továbbra is élénk érdeklődés mutatkozik Montenegró iránt.