30 SEPTEMBER 2015

WESTERN BALKAN COMMITTEE » CHAMBER EVENTS » 30 SEPTEMBER 2015

 

Cooperation opportunities in the Western Balkans

 

On September 30, 2015, an economic forum “Cooperation opportunities in the Western Balkans”was organized by Western Balkan Committee (WBC) of the Hungarian Chamber of Commerce and Industry (HCCI) with 25 participants in Budapest.

Presenters were:

  • Mr. István Joó, ministerial commissioner of the Ministry of Foreign Affairs, presented the main areas of the Danube Region Strategy;
  • Mr. Béla Hegyesi, Ministry of National Economy, presented the main facts regarding the Danube Transnational Programme;
  • Mr. Krisztián Lőrincz, director, MAPI, talked about the challenges of successful project management of national and international project opportunities;
  • Mr. Attila Galambos, president of the WBC of HCCI, lead the annual meeting of WBC.

 

 

Együttműködési lehetőségek a Nyugat-Balkánon

 

2015. szeptember 30-án az MKIK Nyugat-balkáni Tagozata „Együttműködési lehetőségek a Nyugat-Balkánon” címmel 25 fő részvételével szervezett gazdasági fórumot Budapesten.

Joó István a Külgazdasági és Külügyminisztérium Duna Stratégiáért felelős miniszteri biztosa Magyarország és a nyugat-balkáni térség gazdasági kapcsolatairól tartott előadásában kiemelte, hogy Magyarország támogatja ezen országok NATO és EU tagsági törekvéseit. A gazdasági kapcsolatokról elmondta, hogy jelenleg kb. 400 magyar KKV van jelen a térségben, elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a közlekedés, a logisztika és az idegenforgalom területén. 2014-ben a térség országaival folytatott külkereskedelmi forgalom 2,4 milliárd eurót tett ki, mely 4,3%-os növekedést jelent a korábbi évhez képest. A külön pénzügyi forrásokkal nem rendelkező Duna Stratégia kapcsán miniszteri biztos úr ismertette a stratégia 3 fő célkitűzését, melyek a következők: minél több projekt létrehozása, a nem EU-s országok integrációs törekvéseinek támogatása, valamint Magyarország vízdiplomáciai törekvéseinek támogatása. Előadása végén az energia, a vízminőségi valamint az árvízvédelmi terület főbb eredményeit emelte ki, és megemlítette, hogy 2017 októberében Budapesten szervezik meg a Duna Stratégia éves fórumát.

Hegyesi Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium Transznacionális és Interreg Europe kapcsolattartója a Duna Transznacionális Programról szóló előadásában elmondta, hogy a Programban projektenként legfeljebb 10-12 partner (6-8 országból) 2-3 éves kutatási és tervezési együttműködéseken alapuló pályázatokat nyújthat be. Az egyes projekteket a Program maximum 1-5 millió euró közötti értékben finanszírozza, amelyből a társfinanszírozás mértéke 85%, a nemzeti társfinanszírozás mértéke 10%. A 14 Duna-menti országot érintő Program 4 fő prioritása a K+F és az innováció, a környezet és a kultúra, a közlekedés valamint az intézményi együttműködés fejlesztése a régióban. A kétlépcsős pályázati rendszer első felhívása keretében 2015. szeptember 23. és november 3. között lehet pályázatokat benyújtani.

Lőrincz Krisztián, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. fejlesztési igazgatójának előadásában a résztvevők a sikeres pályázatírás alapjairól és nehézségeiről valamint a nemzetközi és a hazai pályázatok különbözőségeiről kaptak tájékoztatást.

A rendezvényt a Nyugat-balkáni Tagozat éves közgyűlése zárta, melynek keretében Galambos Attila, a Tagozat elnöke a 2015. évi programokról tájékoztatta a jelenlevőket.