30 MARCH 2015

WESTERN BALKAN COMMITTEE » CHAMBER EVENTS » 30 MARCH 2015

 

Hungarian – Montenegrineconomicforum and B2B meeting

 

On March 30, 2015, an economic forum and B2B meeting was organized by Western Balkan Committee (WBC) of the Hungarian Chamber of Commerce and Industry (HCCI) with 82 participants with the cooperation of the Hungarian National Trading House (HNTH) and the Montenegrin Economic Chamber.

Presenters were:

  • Mr. Attila Galambos, president of the WBC of HCCI;
  • Mr. Csaba Balogh, deputy state secretary of Ministry of Foreign Affairs, presented the main statistics of trade relations between Hungary and Montenegro and areas of special interest;
  • Mr. BranimirGvozdenovic, minister for sustainable development and tourism of Montenegro, presented the main facts regarding Montenegro’s economy and the tourism sector;
  • Ms. Nina Drakic, head of department of the Montenegrin Economic Chamber, presented all the facts regarding Montenegro’s natural treasures and opportunities that could support the tourism sector’s further development and the possible areas of foreign investments;
  • Mr. Tamás Dunai, general secretary of HCCI, presented the main tasks and responsibilities of HCCI.

Subsequenttotheforum, 30 Hungarianfirms had meetingswith 8 Montenegrincompanies in B2B meetings.

Source: http://www.hirado.hu/2015/03/31/a-magyar-montenegroi-egyuttmukodes-reszleteirol-egyeztettek/

 

 

Magyar – montenegrói gazdasági fórum és üzletember-találkozó Budapesten

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-balkáni Tagozata Magyar-montenegrói gazdasági fórumot és üzletember-találkozót szervezett 2015. március 30-án, Budapesten, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a Montenegrói Gazdasági Kamara együttműködésével.

A program a Magyar-Montenegrói Gazdasági Vegyes Bizottság üléséhez kapcsolódóan került megszervezésre 82 fő részvételével. Az esemény célja az volt, hogy a Montenegró iránt érdeklődő vállalkozások számára tájékoztatást nyújtson a montenegrói gazdasági környezetről, a bilaterális gazdasági kapcsolatok alakulásáról, valamint hogy lehetőséget biztosítson üzleti tárgyalások folytatására.

Dr. Balogh Csaba, keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy Magyarország kereskedelmi forgalmának diverzifikációjában a keleti országok mellett a nyugat-balkáni régió is fontos szerepet játszik, hiszen a térség 6 országával a magyar kereskedelmi forgalom duplája a magyar-kínai kereskedelmi forgalomnak, és 500 millió dollárral meghaladja a magyar-amerikai forgalmat. A magyar-montenegrói gazdasági kapcsolatok elmélyítéséhez szükséges jogi keretek biztosítottak a fejlesztéshez. Montenegró dinamikusan fejlődő ország, a külföldi befektetőknek kedvező adókulcsokat kínálnak. Magyarország 0,25 milliárd euró befektetett közvetlen működő tőkeállománnyal a negyedik legnagyobb beruházó az országban, fő befektetők az OTP, a Magyar Telekom és a Hunguest Hotels magyar szállodalánc. A kölcsönös kereskedelmi forgalom ugyanakkor fejlesztésre szorul, Montenegró Magyarországnak csak a 68. kereskedelmi partnere. A kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését támogatja a magyar intézményrendszer: a kormányközi, gazdasági együttműködési vegyes bizottság, az átalakult külgazdasági intézményhálózat, továbbá az MKIK, amely egyebek mellett gazdasági fórumok, üzleti delegációk szervezésével segíti a vállalati kapcsolatokat.

Branimir Gvozdenovic, Montenegró fenntartható fejlődési és turisztikai minisztere hangsúlyozta, hogy Montenegró folyamatosan fejlődik, évente több helyet lép előre a nemzetközi befektetési listán, az ország idén NATO-tagságra számít, aminek következtében üzleti klímájuk még kedvezőbbé válik a befektetők számára. 10 év alatt 300 százalékkal nőtt Montenegró GDP-je, az odalátogató turisták száma megháromszorozódott és jelenleg több százmillió eurós turisztikai projekt zajlik az országban, többek között görög, szingapúri, egyiptomi, svájci, amerikai és magyar befektetők által.

 

Nina Drakic, a Montenegrói Gazdasági Kamara kutatási és elemzési osztályának vezetője előadásában felhívta a figyelmet Montenegró természeti adottságaira, ami északon lehetővé teszi például vízlépcsők, szélerőművek építését, míg délen a tengerpart a turizmus fellendülésének kedvez. Rámutatott, hogy Montenegró 2004 és 2013 között csaknem kétszeresére, 8,2 százalékról 15 százalékra növelte exportját, importja 15 százalékról 25,6 százalékra nőtt ugyanebben az időszakban. Tavaly 2 százalékos GDP növekedést értek el, és összesen 353,9 millió euró közvetlen befektetés érkezett az országba.

Dunai Péter, az MKIK főtitkára a magyar kamarai rendszer tevékenységéről beszélt, elmondta, hogy a kamara közfeladatokat lát el, amelyben kiemelt szerepet kap a külgazdaság fejlesztése. A KKV-k külpiacokra lépésének elősegítésére hozta létre a különböző relációk vonatkozásában működő tagozatait, melyek közül az egyik a jelenleg 65 tagvállalatot számláló Nyugat-balkáni Tagozat. A tagozat többek között rendezvényeket és üzleti delegációkat szervez, és havonta megjelenő elektronikus hírlevélben naprakész információkat szolgáltat tagjainak.

A fórumot követően üzletember-találkozóra került sor, melynek keretében 8 montenegrói cég folytatott tárgyalásokat 30 magyar cég képviselőjével.

 

Forrás: http://www.hirado.hu/2015/03/31/a-magyar-montenegroi-egyuttmukodes-reszleteirol-egyeztettek/