3 OCTOBER 2012

WESTERN BALKAN COMMITTEE » CHAMBER EVENTS » 3 OCTOBER 2012

 

Western Balkan economicforum – Financial instrumentsfordevelopment of trade relations

 

On October 3, 2012, a forum on “Financial instrumentsfor development of trade relations” has been organized by Western Balkan Committee (WBC)of the Hungarian Chamber of Commerce and Industry (HCCI). The following presentations were discussed:

  • Mr. László Velikovszky, Head of Unit of the National Development Agency, shared his view regarding the EU-funded project opportunities available in the Balkans – IPA, WBIF, ETE and ENPI.
  • Dr. Viktor Nagy, Director of EXIM Bank, presented the export promotion tools provided by EXIM bank.
  • Mr. Péter Móger, director of UniCredit Bank, has provided detailed information regarding the network of UniCredit in the region and promoted also the financing instruments and expert promotion facilities available in their portfolio.
  • Mr. László Ágoston, expert of Morton 2000 Kft, has presented the specialties of the Albanian investment climate.

 

 

Nyugat-balkáni gazdasági fórum – A kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének pénzügyi eszközei

 

2012. október 3-án került sor „A kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének pénzügyi eszközei” című pénzügyi fórumra az MKIK Nyugat-balkáni Tagozatának szervezésében. A rendezvényen elsőként Dr. Velikovszky László a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezetője tartott előadást az EU-s pályázati lehetőségekről, megemlítve az Előcsatlakozási Segítségnyújtási Eszközt (IPA), a Nyugat-Balkáni Befektetési Keretprogramot (WBIF), az Európai Területi Együttműködési Programot (ETE) valamint az Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszközt (ENPI).

Dr. Nagy Viktor, az Eximbank refinanszírozás és utófinanszírozás üzletág igazgatója előadása elején elmondta, hogy az Eximbank és a MEHIB tulajdoni joga a Magyar Fejlesztési Banktól a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz került át, és hogy 2012. június 15-től Nátrán Roland látja el a vezérigazgatói feladatokat. Nagy úr kiemelte, hogy bár a duális rendszer továbbra is fennmarad, de a két szervezetnek közös vezetése lett és hozzáfűzte, hogy a hatékonyabb ügyintézés érdekében egységes ügy- és ügyfélkezelés került bevezetésre. A szolgáltatások kapcsán a CIRR alapú finanszírozási szerződések előnyei mellett a 8 magyar kereskedelmi bankkal megkötött export előfinanszírozó refinanszírozási hitelkeret szerződést emelte ki. A termék célja, hogy az Eximbank hazai hitelintézeteknek nemzetközileg is versenyképes, fix kamatozású (CIRR alapú), középlejáratú forrást biztosítson kis- és középvállalati ügyfeleik exportügyleteinek finanszírozására.

A Közép-Európában piacvezető szerepet betöltő UniCredit Bank szolgáltatásait Móger Péter ügyvezető igazgató mutatta be. Beszélt továbbá a bankcsoport hazai és külföldi hálózatáról, a kereskedelmi banki finanszírozási lehetőségekről valamint az államilag támogatott exportfinanszírozásról.

A fórum végén dr. Ágoston László, a Horton 2000 Kft. tanácsadója előadásában az albán üzleti környezet sajátosságait ismertette, kitérve a kulturális és politikai jellemzőkre valamint a két ország közti gazdasági kapcsolatokra.