20 NOVEMBER 2014

WESTERN BALKAN COMMITTEE » CHAMBER EVENTS » 20 NOVEMBER 2014

 

Business delegation to Serbia

 

On November 20, 2014, a business delegation was organized by Western Balkan Committee (WBC) of the Hungarian Chamber of Commerce and Industry (HCCI)and travelled to Belgrade, Serbia in order to promote trade relations in connection with to the Hungarian-Serbian Joint Commission on Economic Cooperation (HSJCEC).

Presenters were:

  • Mr. MilivojeMiletic, president of the Serbian Chamber of Commerce and Industry welcomed the opportunity, presented the main areas of trade promotion for the two countries.
  • Mr. László Parragh, president of the HCCI presented the main facts regarding the HCCI and its connection to government’s economic development strategy;
  • Mr. Péter Szijjártó, minister of foreign trade and affairs, had presented the most important project in relation to the two countries like Budapest-Belgrade railway development and 4 new border crossing stations. He also presented detailed statistics regarding the promising figures of trade developments between the two countries;
  • Mrs. SnežanaBogosavljević – Bošković, minister of agriculture and environment, presented the areas of special interest for the two countries where great potential has been found and gave boost to the trade relations. She also thanked for Hungary’s support in Serbia’s EU integration process.

The HSJCEC was followed by a B2B forum, 27 Hungarian and 30 Serbian firms conducted bilateral business ztasks.

 

 

Üzleti delegáció Szerbiába

 

Az MKIK Nyugat-balkáni Tagozata 2014. november 20-án üzleti delegációt szervezett Szerbiába, Belgrádba, az ugyanebben az időben megrendezett Magyar – Szerb Gazdasági Vegyes Bizottsági üléshez kapcsolódóan.

A Szerb Gazdasági Kamara által szervezett üzleti fórumon elsőként Milivoje Miletic, a szerb kamara megbízott elnöke mondott köszöntőt, aki reményét fejezte ki, hogy a két ország üzletemberei a kamarák által szervezett fórumot követően ismét találkoznak Belgrádban a 2014. december 16-19. között, Kína és 16 közép-kelet-európai ország képviselőinek részvételével megrendezésre kerülő konferencián. Beszédében hangsúlyozta, hogy a szerb gazdaságpolitika stratégiai célja az export növelése, amihez szükséges az infrastruktúra, a gazdasági termelékenység javítása, a cégek technológia-fejlesztésének és termelési kapacitásának bővítése.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében a magyar gazdaság pozitív eredményeit emelte ki és megjegyezte, hogy a kamara szorosan együttműködik a kormánnyal a gazdaság fejlődésének további elősegítésén. A magyar-szerb gazdasági kapcsolatok vonatkozásában hangsúlyozta, hogy Magyarország folyamatosan figyelemmel kíséri a Szerbiában zajló reformfolyamatot, és hozzátette, hogy a magyar cégek készek részt venni a szerbiai privatizációban.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a két ország fontos közös projektjeként beszélt a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítéséről, melynek kiemelkedő szerepe lehet abban, hogy a Kínából a görög kikötőkbe érkező áruk e vasútvonalon jussanak el leggyorsabban Nyugat-Európába. A cél, hogy a decemberi belgrádi miniszterelnöki csúcstalálkozón Magyarország, Szerbia és Kína vezetői aláírják azt a dokumentumot, amely előkészíti ezt a beruházást. A gazdasági kapcsolatok élénkítésében nagy szerepe lesz annak is, hogy jövőre újabb négy közúti határátkelő nyílik. Emellett már megkezdődött a Szeged – Röszke – Szabadka vasútvonal felújítása valamint a Szabadka – Csíkéria – Bácsalmás – Baja vasútvonal kiépítése.

A magyar-szerb kapcsolatok soha nem voltak még olyan jók, mint most. A két ország kormánya között kiegyensúlyozott és korrekt az együttműködés, és – a tárcavezető szerint – részben ennek köszönhetően rekordot döntött a két ország közötti kereskedelmi áruforgalom, ami 2013-ban 1,6 milliárd eurót tett ki. A példátlanul magas eredmény az idei év első nyolc hónapjában további 5 százalékos növekedést mutatott, és az év végére várhatóan újabb rekord születik. Magyarország az ötödik legnagyobb exportőr Szerbiában és az ötödik legjelentősebb befektető is. Szerbia Magyarországról 2013-ban főleg gépjárműveket, gázolajat, valamint vasat és acélt importált. Ugyanabban az évben a nyugat-balkáni ország főbb exportcikkei között az elektromos áram, a cukor, a méz, az olajos magvak és a színesfém szerepelt. A Szerbiából Magyarországra irányuló export azonban szinte csak a fele a Magyarországról behozott áru értékének. A közeljövőben az lesz a cél, hogy egyensúlyba kerüljön a szerb export és import, elsősorban a Magyarországra irányuló áruk kivitelének növelésével. 

Snežana Bogosavljević – Bošković mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter köszöntőjében megemlítette a fórummal egy időben szervezett Magyar – Szerb Gazdasági Vegyes Bizottsági 7. ülését, és köszönetet mondott a kamaráknak a gazdasági fórum megszervezéséért, mely véleménye szerint elősegíti a magyar-szerb gazdasági kapcsolatok további fejlődését. Az együttműködési területek közül kiemelte az energia szektort, az építőipart, a közlekedést, a fém- és autóipart, az elektronikai ágazatot, a mezőgazdaságot, a környezetvédelmet és az IT-szektort. Miniszter asszony megköszönte Magyarország támogatását Szerbia európai uniós integrációjában és az együttműködés fontosságát hangsúlyozta a harmadik országok piacán való megjelenésben.

A fórumot követő üzletember-találkozón 27 magyar cég és 30 szerb vállalat képviselője folytatott kétoldalú üzleti tárgyalásokat.