19 MARCH 2013

WESTERN BALKAN COMMITTEE » CHAMBER EVENTS » 19 MARCH 2013

 

Successful market entry, business climate in Macedonia – economic forum

 

On Mach 19, 2013, an economic forum “Successful market entry, business climate in Macedonia – economic forum”was organized by Western Balkan Committee (WBC) of the Hungarian Chamber of Commerce and Industry (HCCI) with 40 participants with the cooperation of the Embassy of Macedonia.

Presenters were:

  • Mr. Attila Galambos, president of the WBC of HCCI;
  • HE. Mr. DarkoAngelov, Ambassador of the Embassy of Macedonia – had a detailed presentation regarding the investment climate in Albania;
  • Mr. Ljupcho Mihailovski, head of representation of the Macedonian Development and Export Promotion Agency,presented the main statistics of trade relations between Hungary and Macedonia, areas of special interest for investments and trade promotion;
  • Mr. Loránd István Szakáli, head of department of the Ministry of National Economy, presented Hungary’s 2020 foreign trade strategy with special attention to Macedonia;
  • Mr. TivadarBumford, regional director of Masterplast, has shared their experience trading in Macedonia.

 

 

Sikeres piacra lépés, üzleti környezet Macedóniában

 

2013. március 19-én „Sikeres piacra lépés, üzleti környezet Macedóniában” címmel gazdasági fórumra került sor Budapesten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-balkáni Tagozata szervezésében.

A fórum egy 2013. évre tervezett rendezvénysorozat első eseménye, melynek célja a Nyugat-balkáni Tagozathoz tartozó 5 ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró) üzleti környezetének bemutatása. Galambos Attila, a Tagozat elnökének köszöntőjét követően Darko Angelov, Macedónia magyarországi nagykövete az ország üzleti környezetéről tartott előadást.  A befektetők és Macedónia iránt érdeklődő külföldi vállalkozások számára vonzerőként említette a macedón kormány befektetés ösztönző politikáját, az ország Európán belüli kedvező elhelyezkedését, a jó infrastruktúrát, továbbá a versenyképes, képzett munkaerőt. Magyar és macedón cégek együttműködésének vonatkozásában az Európai Uniós projektekben való közös részvételt emelte ki például a mezőgazdaság, illetve a mezőgazdasági gépek beszerzése területén.

Ljupcho Mihailovski a Macedón Befektetési és Exporttámogatási Ügynökség magyarországi képviseletének vezetője a befektetési szektorok között megemlítette a gép- és autóipari alkatrészek, az orvosi eszközök, az élelmiszer feldolgozás, az EU-finanszírozások, a gyógyszeripar, a textilipar, az idegenforgalom, az ásványkincsek, az ingatlan valamint az építőipar területét. Előadásában beszélt továbbá a kormányzati stratégiai projektekről (kis vízierőművek, gázátviteli hálózatok kiépítése), továbbá a szabadkereskedelmi területekről, ahol rendkívül kedvező feltételeket kínálnak a vállalkozásoknak (első 10 évben az SZJA, az ÁFA, a jövedéki és a társasági adó 0%, ingatlanadó 0,1-0,2%).

Szakáli István Loránd, a Nemzetgazdasági Minisztérium Közép-Európa Főosztályának vezetője a magyar kormány 2020-ig szóló külgazdasági stratégiájának céljai közül a magyar export megduplázását, a KKV export részesedésének növelését, valamint az éves szinten Magyarországra áramló külföldi működő tőke megkétszerezését, a stratégia 4 fő iránya közül pedig a nyugat-balkáni nyitást emelte ki. A kétoldalú gazdasági kapcsolatok vonatkozásában beszélt arról, hogy bár 2010-től növekedett az áruforgalom és jelentős mértékű az aktívum, de a 130 millió eurós áruforgalom igen alacsony. Magyarország az 5. legjelentősebb befektető Macedóniában, és az ország fontos piaca a magyar feldolgozott termékeknek, agrártermékeknek, és gépeknek.

A rendezvény végén Bunford Tivadar, a Masterplast dél-európai régióigazgatója beszélt a cég Macedóniában szerzett tapasztalatairól.